Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op kind met schizofrenie

Er zou een duidelijke link bestaan tussen roken tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op schizofrenie bij de kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het American Journal of Psychiatry
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Amerikaanse en Finse wetenschappers analyseerden de gegevens van 2.000 mensen die geboren zijn tussen 1983 en 1998 in Finland. De helft kampt met schizofrenie.

De onderzoekers hebben ontdekt dat moeders met meer nicotine in het bloed tijdens de zwangerschap, maar liefst 38% meer kans hadden om later een kind te krijgen met de psychische aandoening. Ook als er gecontroleerd werd voor de psychiatrische voorgeschiedenis van de ouders, de sociaal-economische status en de leeftijd van de moeder bleef het verband bestaan.

Hoofdonderzoeker Alan Brown hoopt dat het onderzoek moeders aanmoedigt om een gezondere levensstijl aan te nemen. "De resultaten onderstrepen het belang van educatie over volksgezondheid en de consequenties die roken voor kinderen hebben op de lange termijn", besluit hij.

Foto AFP / E. Feferberg