Opnieuw bewezen: korte werkdagen zijn beter op alle vlakken

Wat als we allemaal zes uur per dag zouden werken en toch evenveel zouden verdienen? Dan zouden de werknemers minder ziek zijn, minder stress hebben, meer gemotiveerd zijn en productiever uit de hoek komen. Dat blijkt althans uit een experiment in een Zweeds verzorgingstehuis. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

In februari 2015 schakelde het personeel van het Svartedalens rusthuis in Göteborg over van werkdagen van 8 uur naar 6 uur, maar ze kregen nog wel steeds hetzelfde loon. Om de kortere shifts op te vangen, werden 15 verplegers aangeworven.

Uit de evaluatie blijkt dat de gevolgen bijna over de hele lijn positief zijn. Zo wordt de kost van de extra mankracht gecompenseerd met de verbeteringen in de patiëntenzorg en het humeur van de werknemers. Sinds de invoering van het experiment is het personeel bovendien veel gelukkiger, productiever en beter uitgerust, met als gevolg dat er minder zieken zijn op de werkvloer.

Verpleegster Gabrille Tikman is naar eigen zeggen in de wolken met het project. "Op een bepaald moment was ik voortdurend uitgeput en kon ik me niet langer 100% inzetten, maar slechts 80%", zegt ze in een interview met The New York Times. "Nu heb ik tijd om thuis uit te rusten, ben ik steeds fris en monter en voel ik me productiever op het werk."

Foto Pixabay