Opblaasbare vluchteling vaart Kopenhagen binnen

De Antwerpse kunstenaars Schellekens en Peleman hebben een zes meter hoge opblaasbare vluchteling laten binnenvaren in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Zo willen ze vluchtelingen een menselijk gelaat geven.

“Het materiaal waarmee de opblaasbare vluchteling gemaakt is, is hetzelfde als dat van de bootjes waarmee vluchtelingen de Middellandse Zee oversteken”, leggen de kunstenaars uit. “Ze zijn te fragiel om op te kunnen tegen de golven, wat de passagiers op die bootjes enorm kwetsbaar maakt.” Eerder was de ‘inflatable refugee’ al te zien in Venetië (foto).Brieven

In elke stad waar de opblaasbare vluchteling binnenvaart, zullen Schellekens en Peleman brieven van vluchtelingen posten. Samen met de schrijvers van die brieven, die in een lokaal opvangcentrum verblijven, steken ze de enveloppes in willekeurige brievenbussen. De ontvangers krijgen ook een postkaart die ze kunnen terugsturen met een antwoord. Zo willen ze niet alleen correspondentie tussen lokale inwoners en vluchtelingen op gang brengen, ze willen bovenal wederzijds respect creëren.

In september zal de vluchteling binnenvaren in Mechelen, waar hij twee maanden zal verblijven.

Foto: Dirk Kinot