Merkel gaat woonplaats vluchtelingen kiezen

Refugee children from Nigeria read books during a first event of the three-year program "reading start for refugee children" in the refugee camp "Bayernkaserne" in Munich, southern Germany, on March 21, 2016. During the program which starts on behalf of the German Federal Ministry of Education and Research, refugee children up to five year receive a reading start set with an age-appropriate book. / AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

De Duitse regering heeft een omstreden integratiewet goedgekeurd. Er komt een verplichte spreiding van erkende vluchtelingen en ze worden verplicht om Duits te leren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is alvast opgetogen met de nieuwe wet, die ze «een mijlpaal» noemt. De wet moet het integreren van de vele vluchtelingen in Duitsland vergemakkelijken, maar de asielzoekers moeten wel meer inspanningen leveren. De boodschap is volgens vice-kanselier Sigmar Gabriel duidelijk: «We willen je helpen, maar je moet wel meedoen.» De regelgeving geldt enkel voor erkende vluchtelingen die in Duitsland mogen blijven en een voorlopige status hebben.

Zo wordt het onder meer voor werkgevers makkelijker om vluchtelingen in dienst te nemen. Daarnaast gaat de Duitse regering 100.000 gesubsidieerde banen creëren om deze groep mensen aan te moedigen te werken. Om een permanente verblijfsvergunning te krijgen, moet elke migrant binnen vijf jaar de Duitse taal onder de knie krijgen. Erkende vluchtelingen die de taal al eerder beheersen, kunnen binnen drie jaar een verblijfsvergunning krijgen.

De integratiewet houdt echter ook in dat de Duitse overheid bepaalt waar je als vluchteling gaat wonen. De regering wil op die manier voorkomen dat migranten massaal naar de steden trekken en zich daar vestigen. Wel is het niet mogelijk dat families van elkaar worden gescheiden. Ook vluchtelingen die al ergens een job hebben, van minstens 15 uur per week en met een loon van 712 euro per maand, mogen blijven waar ze zijn. Wie een aangeboden taal- of integratiecursus weigert, zal ook minder uitkering ontvangen.

Maar niet iedereen is tevreden met de wet, die nog door het Duitse parlement moet worden goedgekeurd. «Door vluchtelingen te dwingen op een bepaalde plek te gaan wonen wordt hun bewegingsvrijheid ontoelaatbaar ingeperkt», klinkt het bij vluchtelingensteunpunt Pro Asyl. De organisatie vindt het uitgangspunt van de wet veel te negatief omdat het om dwang en sanctie draait.

Foto AFP / C. Stache