Greenpeace en visserijsector bundelen de krachten

Greenpeace heeft met de visserijsector een «historisch akkoord» bereikt voor de bescherming van de Noordpool. Een aantal grote bedrijven heeft beloofd niet meer te vissen in een deel van de noordelijke Barentszzee.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Onder meer grote spelers als McDonald's, Tesco, Iglo en Espersen (de grootste verwerker van diepvriesvis in Europa) hebben het akkoord ondertekend. Greenpeace noemt het akkoord «historisch» gezien het de eerste keer is dat de visserijsector vrijwillig grenzen heeft gesteld aan de industriële visvangst in het Noordpoolgebied. Vissers die toch de ongerepte wateren rond de Noordpool binnenvaren en bevissen, zullen hun kabeljauw niet kunnen verkopen aan grote vismerken, supermarkten en horeca.

In maart stelde de internationale milieuvereniging met een onderzoek vast dat door de klimaatverandering steeds meer poolijs smelt waardoor grote vissersschepen het ecologisch belangrijke en ongerepte gebied rond de Noordpool dieper konden doordringen. In dit gebied rond de Noorse eilandengroep Spitsbergen, de zogenoemde «Galapagos van de Noordpool», leven kwetsbare diersoorten als de ijsbeer, de Groenlandse walvis en de Groenlandse haai. Van alle Atlantische kabeljauw die wereldwijd wordt geconsumeerd is minstens 70% afkomstig uit de Barentszzee.

Of de bedrijven het akkoord in de toekomst zullen respecteren, zal gecontroleerd worden door het Greenpeace-schip Artic Sunrise dat deze zomer naar het gebied rond Spitsbergen zal afvaren. Volgens de organisatie moet nu ook de Noorse regering haar steentje bijdragen om het gebied beter te beschermen. Volgens het VN-Biodiversiteitsverdrag zou het land tegen 2020 minstens 10% van zijn wateren beschermen, maar Greenpeace zegt dat het land tot nu toe nog maar 1% beschermt.

Foto Pixabay