Elke dag in bad is slecht voor kinderhuid

Een kind elke dag in bad stoppen doet meer kwaad dan goed. Lauren Knight, die blogt over zwangerschappen, spreekt uit ervaring.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse blogster waste haar zoontje elke dag grondig, maar het kind kreeg steeds meer last van eczeem. Toen de mama beviel van haar tweede en derde zoon had ze niet meer de tijd om haar oudste telg te wassen, met als gevolg dat de huidaandoening verdween.

Dermatoloog Thomas Maselis legt het verband. “Baby's tot zes maanden maken huidsmeer aan dankzij de geslachtshormonen van de moeder. Sommige baby's maken dan zelfs zoveel huidsmeer aan dat ze met babyacne af te rekenen krijgen. Maar eenmaal die hormonen wegvallen, krijgen kinderen van nature een droge huid. Het is dan vooral belangrijk om kinderen te laten douchen met olie in plaats van zeep en na het wassen goed in te smeren met een hydraterende crème. Je laat ze best korte douches nemen met niet te warm water", vertelt Maselis.

“Heet water en zeep wassen het natuurlijke vetlaagje van de huid. Via talgproductie wordt dit weer hersteld, maar bij veel of heet douchen kunnen de talgklieren dit niet bijbenen en krijgt het kind een droge huid. Ook koud weer en zwemmen in water met chloor kunnen de kinderhuid flink uitdrogen”, aldus kinderarts Gerda Lameer.

Foto Pixabay