Dieven aan de haal met 11,5 miljoen euro uit Japanse geldautomaten

Op nauwelijks drie uur tijd is een misdaadorganisatie aan de haal gegaan met 1,4 miljard Japanse yen (11,5 miljoen euro). De buit plunderden ze niet uit een grote bank, wel uit 1.400 geldautomaten. Dat meldt The Guardian
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Op nauwelijks drie uur tijd werden zo'n 1.600 valse kredietkaarten met bankgegevens van een Zuid-Afrikaanse kredietinstelling gebruikt bij 1.400 geldautomaten net buiten kleine winkeltjes. De Japanse politie schat dat maar liefst honderd personen gecoördineerd werden voor deze bankroof. Uiteindelijk werd er 14.000 keer 100.000 yen afgehaald. Dat is het maximumbedrag voor één kaart per automaat.

De nauwgezette actie leverde een slordige 11,5 miljoen euro op en bovendien is geen enkel bendelid aangehouden. Omdat de dieven de bankautomaten beroofden tussen 5 en 8 uur 's morgens op een zondag en buitenlandse kaarten gebruikten, duurde het een tijdje voordat de banken de misdaad ontdekten. Sommige rapporten suggereren dat de bende al uit Japan gevlucht zou zijn.

De Japanse politie wil nu met hulp van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten en Interpol achterhalen hoe de bende de kredietkaartgegevens bemachtigd heeft.

Foto EPA / A. Rain