Proces terreurcel Verviers - Advocate van Ismail El Abdi vraagt de vrijspraak

door
Belga
Leestijd 2 min.

De advocate van beklaagde Ismail El Abdi (34) heeft dinsdag op het proces rond de terreurcel van Verviers zijn vrijspraak gevraagd. De broer van Souhaib El Abdi (26), de beklaagde die ervan beschuldigd wordt dat hij mee aan het hoofd staat van de terreurcel, hielp zijn broer de dag na de politieraid in Verviers de grens over. De twee broers werden op 16 januari 2015, een dag na de politieraid, opgepakt aan de Frans-Italiaanse grens. In tegenstelling tot zijn broer Souhaib kwam Ismail El Abdi al na zes maanden weer vrij. Het parket vorderde vorige week een celstraf van twee à drie jaar voor hem wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Ismail El Abdi zei vorige week al dat hij niet wist dat zijn broer van plan was op die manier naar Syrië te reizen. Volgens zijn advocate hielp hij zijn broer omdat die "in paniek" was komen aankloppen. Ook zou hij eerder wagens hebben gehuurd op vraag van zijn broer, "omdat die geen kredietkaart had".

"Hij deed dat omdat het zijn broer was, niet omwille van terrorisme", zei zijn advocate dinsdagvoormiddag. Ze voerde aan dat Ismail El Abdi niet geradicaliseerd was. Er werd dan wel een korte video met een IS-vlag gevonden op zijn gsm, maar die had hij niet gedownload. Volgens zijn advocate was de video onbewust op zijn gsm terechtgekomen na het bezoek van een bepaalde website. "Hij bevestigt dat hij opzoekwerk deed rond de islam en Syrië. Maar dat betekent niet dat hij geradicaliseerd is."

De advocate vroeg de vrijspraak voor haar cliënte. Als het toch tot een veroordeling zou komen, vroeg ze hem niet als mededader maar als medeplichtige te beschouwen, en hem een straf met uitstel te geven voor het gedeelte dat de voorlopige hechtenis overstijgt. Ze wees erop dat de man, overigens een vader van vier kinderen, na zijn vrijlating opnieuw werk had gevonden.

De advocaat van Souhaib El Abdi vroeg voor zijn cliënt later dinsdagvoormiddag een straf van vijf jaar met uitstel voor het gedeelte dat de voorlopige hechtenis overstijgt. De beklaagde gaf toe dat hij gevraagd werd om te zorgen voor valse paspoorten, maar zei dat hij geen rol speelde bij de voorbereidingen van de aanslagen.

bron: Belga