Personeel Schindler voert opnieuw actie tegen ontslagen en dreigt hoofdzetel te blokkeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een honderdtal werknemers van Schindler heeft vanmorgen tussen 8 en 10 uur opnieuw actiegevoerd aan het hoofdkantoor van het liftenbedrijf aan de Bronstraat in Brussel. Ze nemen het ontslag van zestien arbeiders uit het Brusselse niet. De manifestanten kregen de steun van enkele vakbondsmilitanten van andere liftenbedrijven zoals Kohne en Otis. De bonden willen de acties verharden en vanaf morgen de hoofdzetel blokkeren. De directie ontsloeg de zestien techniekers, die instaan voor het onderhoud en herstel van liften, naar eigen zeggen omdat ze niet performant presteerden. De vakbonden eisen dat de ontslagen voorlopig 'on hold' worden gezet en dat er onderhandelingen starten over het nieuwe evaluatiesysteem dat de directie enkele maanden terug eenzijdig invoerde. Volgens de vakbonden zijn bijvoorbeeld de voorziene werktijden voor onderhoud te kort om dit werk goed te doen. Ze willen ook praten over de opleiding die het bedrijf nieuwkomers biedt. De te korte opleiding is volgens de vakbonden een van de redenen waarom sommige jongeren na verloop van tijd niet blijken te voldoen.

Na de aankondiging van het ontslag vorige vrijdag riepen de vakbonden de werknemers van Schindler over het hele land op om het werk neer te leggen en nog enkel in uitzonderlijke situaties tussen te komen. Bijvoorbeeld wanneer er mensen vastzitten in een geblokkeerde lift. Die stakingsoproep wordt volgens de vakbonden vooral in Brussel en Wallonië goed opgevolgd.

Omdat de directie maandag tijdens de onderhandelingen weigerde in te gaan op de vraag om de ontslagen te bevriezen, willen de vakbonden de acties verharden en vanaf woensdag het hoofdkantoor blokkeren.

bron: Belga