Obreno verplettert tegenstand, Brys en Van Zandweghe verslaan olympische kampioenen

door
Belga
Leestijd 3 min.

Zowel skiffeur Hannes Obreno als de lichte dubbeltwee Tim Brys en Niels Van Zandweghe hebben hun A-finale gewonnen op de olympische kwalificatieraces in het Zwitserse Luzern. De nationale Sporttechnische Commissie van de Koninklijke Belgische Roeibond staat zo voor een aartsmoeilijke beslissing. België mag immers slechts één boot naar de Spelen in Rio de Janeiro afvaardigen. Zowel Obreno als Brys-Van Zandweghe wonnen allebei hun voorwedstrijd en hun halve finale en lieten op de koop toe de snelste tijden van alle finalisten noteren. Toch hing er nog voor de start van de A-finales één grote donderwolk boven het Belgisch kamp. De FISA wil België immers slechts één ticket geven. Dat moet meer ruimte bieden aan roeiers en roeisters uit Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen. Die mogen zonder een opvallende prestatie te leveren naar de Spelen, ook al zijn ze meer dan één minuut, zeg maar meer dan 250 meter, trager dan de professionele roeiers en roeisters uit Europa, Australië, de Verenigde Staten, Canada en Nieuw-Zeeland, de toproeilanden die in Luzern elkaar moesten elimineren. De druk op Hannes Obreno en de lichte dubbeltwee was nog dubbel zo groot als bij hun rechtstreekse tegenstanders, want niet alleen moesten ze zich bij de top twee (dubbeltwee) of top drie (skiff) roeien, zij moesten ook een beter resultaat afleveren dan hun Belgische teamgenoten.

Obreno roeide die stress van in de eerste meters helemaal weg en nam meteen de leiding. Na 250 meter nam de Deen Sverrei Nielsen het heft over en de Hongaar Bendeguz Petervari-Molnar pakte ook de tweede plaats even over van onze landgenoot. De derde plaats leek halfweg al binnen voor Obreno, maar de Bruggeling wist perfect dat het wellicht meer moest zijn om Rio te halen, dus luidde hij in de tweede wedstrijdhelft een verwoed slotoffensief in. Eerst snelde hij de Hongaar voorbij en daarna de Deen. Inmiddels had de Australiër Rhys Grant zich aan de leiding geroeid, maar ook die had op vierhonderd meter van het einde geen antwoord in huis op de felle sprint van Obreno. Die snelde van het ganse veld weg, nam één volle bootlengte voorsprong en kon dan rustig zien hoe Grant en Petvari beslag legden op de twee andere tickets voor Rio. Zij weten wel dat ze naar Rio mogen, voor Hannes Obreno wordt het nog nagelbijten.

Twintig minuten na de zege van Obreno was het immers de beurt aan Tim Brys en Niels Van Zandweghe. Door het resultaat van Obreno kenden ze hun opdracht. Alleen bij winst zouden ze evenveel kans maken als Obreno om dat ene ticket voor Rio dat ons land krijgt op zak te steken. De druk op de schouders van de pas 20-jarige Van Zandweghe en zijn vier jaar oudere teamgenoot Brys was dus enorm. Beide jonge Belgen lagen naast de Deense regerende olympische kampioenen Rasmussen-Quist en de Portugezen Fraga-Mendes, vijfde in Londen 2012. Het waren niet de Denen maar wel de Spaanse beloften Mitjavila-Conde die het snelst van start gingen. Na 500 meter nestelde het Gents-Brugse duo zich aan de leiding. Halfweg telden ze twee meter voorsprong op de Denen en vijf op de Turken Kandemir-Kusku. Op 900 meter vonden de olympische kampioenen het welletjes en pakten ze de leiding van de Belgen over. Even zakten Brys en Van Zandweghe terug naar een onheilspellende derde plaats, maar in de laatste 500 meter pakten ze uit met hun verschroeiende eindsprint. In een mum van tijd snelden ze Denemarken en Spanje voorbij. Zij diepten hun voorsprong uit tot bijna anderhalve seconde en konden zien hoe de Turken Kandemir-Kusku de olympische kampioenen van Rio hielden.

bron: Belga