Eerste militanten gearriveerd aan Noordstation

door
Belga
Leestijd 1 min.

Voor het Noordstation in Brussel hebben zich vanochtend rond 9 uur al een honderdtal manifestanten verzameld met het oog op de interprofessionele vakbondsbetoging tegen de besparings- en flexibiliteitsplannen van de regering. Dat heeft Belga ter plaatse vastgesteld. Er worden ongeveer 50.000 manifestanten verwacht. Zij vertrekken rond 11.30 uur naar het Zuidstation, waar de vakbonden vervolgens enkele toespraken zullen houden. "Bij de eerste manifestanten arriveren is belangrijk om aan het hoofd van de stoet te kunnen meelopen en eventuele opstootjes te vermijden", zo vertelde een van de manifestanten. "We zijn hier om aan te tonen dat de kleine mens ook lawaai kan maken, net als de de groten, de multinationals, en men komt altijd het geld bij de kleine mens halen", hekelde een andere in het rood geklede manifestant.

De nationale betoging belooft alvast een massale opkomst te kennen. De treinen richting Brussel zitten bomvol manifestanten. Rode, groene en blauwe hesjes maken de dienst uit. Veel mensen vinden geen zitplaats en staan dan maar recht. In Gent is net ook een trein toegekomen waar niemand meer bij kan. Politie en Securail leiden alles in goede banen.

Voornaamste boodschap van het gemeenschappelijk vakbondsfront is dat de maat vol is. De drie bonden ACV, ABVV en ACLVB hekelen de besparingen in de openbare diensten en het onderwijs, en het gebrek aan sociaal overleg. Daarnaast viseren de bonden ook de wet-Peeters die een annualisering van de arbeidstijd beoogt met periodes waarin meer of minder gewerkt wordt.

bron: Belga