Denktank Libera! geeft Prijs voor de Vrijheid 2016 aan Fernand Huts

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ondernemer en baas van de bedrijvengroep Katoen Natie Fernand Huts krijgt van denktank Libera! binnenkort de jaarlijkse Prijs voor de Vrijheid. Zo wordt vanmorgen gemeld. De prijs wordt uitgeraakt aan wie zich inzet voor "het klassiek-liberalisme en de waarden van een vrije samenleving". "Als dynamisch ondernemer heeft Fernand Huts de Katoennatie uitgebouwd tot een bedrijf met meer dan 12.000 werknemers wereldwijd. Door zijn initiatieven in de logistieke sector in de haven is hij een voorbeeld van de kracht van het vrij ondernemerschap", klinkt de motivatie van Libera!, dat zich als partijonafhankelijke Vlaamse denktank "inzet voor de waarden van een vrije samenleving, met vooral de nadruk op de bescherming en promotie van het private eigendomsrecht".

De in vakbondskringen minder geliefde zakenman wordt verder geprezen voor zijn "strijd tegen de corporatistische regulering van de arbeidsmarkt in de haven, die innovatie en tewerkstelling tegenwerkt" en zijn engagementen in de kunstensector, waarbij hij "aantoont dat de openstelling van cultuur naar het volk mogelijk is zonder overheidsinterventie en subsidies". Zo wordt verwezen naar zijn protest tegen de wet-Major en zijn recente aankoop van een tekening van Rubens.

De prijs zelf wordt uitgereikt op 10 juni. Eerdere winnaars waren onder meer Jean-Marie Dedecker, Theodore Dalrymple, Johan Van Overtveldt en Frits Bolkestein.

bron: Belga