De Croo ontmoet Turkse mensenrechtenactivisten in Istanboel

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) heeft vanmorgen in Istanboel een ontmoeting gehad met Turkse activisten die blijven strijden voor de persvrijheid en de rechten van holebi's en transgenders in hun land. Hij toonde zich "erg bezorgd" over de recente evoluties in Turkije. Er kwam de jongste maanden van alle kanten forse kritiek op het regime van president Recep Tayyip Erdogan. De persvrijheid staat onder grote druk en kritische stemmen worden monddood gemaakt.

"We kunnen het niet hebben over humanitaire principes en mensenrechten op een internationale top en tegelijk onze ogen sluiten voor de lokale situatie", zei De Croo in de marge van de World Humanitarian Summit.

"In een democratie moeten er voldoende tegenmachten bestaan voor de regering: een verkozen parlement waar de parlementsleden zich vrij kunnen uitspreken, journalisten en een justitie die in alle onafhankelijkheid kan werken", aldus de liberale minister van Ontwikkelingssamenwerking. "Het is heel belangrijk dat Europa die boodschap blijft uitsturen."

De Croo zat ook samen met activisten voor de rechten van holebi's en transgenders. Anders dan in veel andere moslimlanden is homoseksualiteit in Turkije niet strafbaar. Niettemin is homofobie er wijdverspreid en gaat het vaak gepaard met geweld.

bron: Belga