Belfius Persprijzen verdeeld onder De Tijd en VRT

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vanavond werden in Auditorium Passage 44 in Brussel de 53ste Belfius Persprijzen voor de drie landstalen en diverse media uitgereikt. Er waren 249 kandidaturen, waarvan in totaal 42 werken werden genomineerd. Langs Nederlandstalige kant werden die in de verschillende categorieën verdeeld onder de krant De Tijd en de VRT. Dat maakte de inrichtende financiële instelling bekend. In de categorie "Digitale Pers" wonnen Wouter Van Driessche, Raphael Cockx, Dirk Selleslagh, Maarten Lambrechts en Filip Ysenbaert, allen journalisten van De Tijd, voor hun vierdelige reeks "De Gezondheidsrevolutie" over de razendsnelle vooruitgang in de digitale gezondheid en de zorg.

Lars Bové van De Tijd haalde het in de categorie "Geschreven Pers" voor zijn onderzoek naar de Belgische staatsveiligheid. Hij werkte een jaar lang aan zijn driedelige reeks "De geheimen van de Staatsveiligheid blootgelegd", ook te lezen in zijn bestsellerboek uitgegeven door Lannoo.

VRT-journaliste Katrien Peirsman werd gelauwerd met de persprijs in de categorie "Lokale Pers". Zij maakte voor Radio 2 Antwerpen een overzicht van een jaar vol antiterreurmaatregelen met de bijdrage "De Radicale Aanpak".

Mieke Strynckx, journaliste van VRT Radio 1, maakte een prangend verslag over de wachtende vluchtelingen aan de grensovergangen in Macedonië en haalde het in de categorie "Radiopers" met haar werk "Vluchtelingenstroom Balkanroute".

Guy De Troyer, Sara Van Boxstael en Sofie Coucke van het VRT Eén-programma Koppen gingen lopen met de prijs in de categorie "Televisepers" met "De verdeelde klas" over racisme anno 2015. Daarbij werd een klas uit het vijfde leerjaar opgedeeld in twee groepen.

Ine Renson en Jasper D'Hoore van De Tijd pakten de persprijs in de categorie "Financiële en Economische Pers" met "Onze rusthuizen doorgelicht". Daarin gaat het in een zesdelige reeks over de Vlaamse rusthuizen, die voor nooit geziene uitdagingen staan door de vergrijzing en een slabakkend budget.

De foto persprijs ging naar Roger Job voor 'Chasseurs de dealers', over de drugsbrigade van Charleroi, in Paris Match Belgique.

De Belfius Persprijzen werden voor het eerst uitgereikt in 1963 en belonen de beste artikels en reportages van het voorbije jaar en steunen zo de journalisten in hun werk, dat ze vaak in moeilijke omstandigheden moeten doen, benadrukt Belfius.

bron: Belga