Belangrijke minister van Braziliaanse overgangsregering zet stap opzij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een van de belangrijkste Braziliaanse ministers van de overgangsregering van Michel Temer, minister van Planning Romero Juca, kondigde aan dat hij een stap opzij zet, nadat maandag geluidsopnames uitlekten die zijn betrokkenheid bij het corruptieschandaal Petrobras suggereren.

"Ik heb vanmorgen een stap opzij gezet", zei Juca, die ervan beschuldigd wordt te hebben aangestuurd op het aftreden van Dilma Rousseff om zo het onderzoek naar het corruptieschandaal Petrobras te stoppen. Dat blijkt uit geluidsopnamen die een Braziliaanse krant maandag publiceerde.

"Ik wil niet dat een moedwillige manipulatie de regering schade toebrengt", zo verklaarde hij. De regering trad aan op 12 mei en werd gevormd door Michel Temer, nadat de Senaat het mandaat van president Dilma Rousseff opschortte in het kader van een omstreden afzettingsprocedure voor het opsmukken van de begroting.

Juca zei ook dat hij het federaal parket gaat vragen zich snel uit te spreken over de wettelijkheid van de inhoud van het gesprek dat in maart werd opgenomen door een voormalige senator van zijn partij, Sergio Machado, die net als hem verdacht wordt van corruptie in het Petrobas-schandaal.

"Het ontslag is noodzakelijk, er is geen andere optie. Deze troep moet opgekuist worden. Er moet een nieuwe regering komen om het bloeden te stoppen", zo zei Juca in het gesprek dat voor veel politieke ophef zorgde in Brazilië.

Romero Juca volgde begin april Michel Temer op als voorzitter van de Partij van de Democratische Beweging (PMDB), de partij die de val van Rousseff eind maart bespoedigde door uit de coalitie te stappen.

De nieuwe crisis is slecht nieuws voor Michel Temer, wiens beweringen het onderzoek naar het Petrobas-schandaal niet te willen belemmeren al in twijfel werden getrokken toen hij in de interimregering zeven ministers aanstelde die door justitie in de gaten gehouden worden.

Bron: Belga