"14 Russen betrapt op doping op Spelen 2008, onder wie Chicherova"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Van de 31 atleten die worden verdacht van dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008, komen er veertien uit Rusland. Dat meldde het persbureau TASS op basis van een bron binnen het Russische Olympisch Comité (ROC). Een onder hen zou bovendien hoogspringster Anna Chicherova zijn, de olympisch kampioene van 2012. Vorige week had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat er bij testen op stalen die werden afgenomen bij atleten tijdens de Olympische Spelen van 2008 in de Chinese hoofdstad Peking 31 nieuwe dopinggevallen aan het licht gekomen zijn, van atleten uit zes sporten en twaalf landen. Zij riskeren allemaal geschorst te worden voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

Het IOC voerde nieuwe tests uit op 454 stalen uit 2008, in samenwerking met het Wereldantidopingagentschap WADA en de internationale sportfederaties. Het onderzoek was specifiek gericht tegen atleten die nog kans maakten om deel te nemen aan de Spelen in Rio. Bij de testen werd er gebruik gemaakt van de nieuwste wetenschappelijke analysemethoden, technieken waarover de onderzoekers acht jaar geleden nog niet beschikten.

Chicherova werd op de Spelen van Peking nog derde in het hoogspringen, de titel was voor Tia Hellebaut. De trainer van Chicherova reageerde al. "Drie dagen geleden kreeg Anna een bericht dat haar stalen uit 2008 opnieuw zijn getest en positief zijn bevonden. Meer weten we zelf ook niet", klonk het.

bron: Belga