Nationale betoging kleurt Brussel rood, blauw en groen

Demonstrators pictured at a national demonstration of the three main trade unions, Tuesday 24 May 2016, in Brussels. Today christian democrat union, ACV-CSC, socialist union FGTB-ABVV and liberal union CGSLB-ACLVB hold a demonstration against measures introduced by the Federal Government. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

De nationale vakbonden hebben in Brussel 60.000 mensen bijeengebracht om te protesteren tegen het beleid van de federale regering. De manifestatie ontaardde op het einde in kleine schermutselingen.

“De maat is vol”, stond er te lezen op het spandoek dat de kop van de nationale vakbondsbetoging met zich meedroeg. Het ongenoegen over het beleid van de regering-Michel stond dan ook centraal in de manifestatie, die kaderde in de ‘hete sociale zomer’ die de syndicaten eerder al hadden aangekondigd.

De nationale werknemersorganisaties hadden hun leden opgeroepen om massaal op straat te komen en meer dan 60.000 militanten gehoorzaamden, wat meer was dan de vakbonden zelf hadden verwacht. De menigte verzamelde aan het Brusselse Noordstation en vertrok vandaar richting het Zuidstation, waar de verschillende vakbondsleiders hun achterban toespraken.

Kleine relletjes

Na de speeches viseerde een klein groepje relschoppers de aanwezige ordediensten en gooiden met hekken, stenen en flessen. De politie reageerde door het waterkanon in te zetten. Vier manifestanten raakten gewond en politiecommissaris Pierre Vandersmissen kreeg een slag tegen het hoofd. Daarnaast werden nog eens zestien mensen ter plaatse verzorgd door het Rode Kruis, net zoals drie politieagenten.