Muziekfanaten kunnen binnenkort jammen met een robot

Wetenschappers van het Georgia Tech Center for Music Technology hebben Shimon, een robot met vier armen, gebouwd. Opvallend is dat de machine niet alleen muziek kan namaken, maar het kan zelf ook improviseren en melodieën componeren. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Shimon werd zeven jaar geleden ontwikkeld door Gil Weinberg en zijn team knappe koppen, maar de robot gaf deze week zijn debuutoptreden tijdens het muziek- en technologiefestival Moogfest in North Carolina.

Het doel is de creatieve capaciteiten van de robot nog verder te ontwikkelen, zodat hij verschillende muziekgenres - van klassieke muziek tot jazz en dubstep - onder de knie krijgt. "We hebben niet de intentie om menselijke muzikanten te vervangen door robots", benadrukt Weinberg. "Maar het is wel interessant om te zien welke mechanische capaciteiten allemaal mogelijk zijn."

Daarnaast wil Weinberg de technologie ook gebruiken voor protheses. Zo heeft Weinberg een kunstarm gemaakt voor James Barnes, een drummer die zijn rechterarm was verloren. Maar in plaats van Barnes een 'gewone' kunstarm te geven, ontwikkelde Weinberg een prothese die twee drumstokjes tegelijk kan hanteren zodat de jongeman nog sneller kan drummen.