Urne van García Márquez in Cartagena bijgezet

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Hij is waar hij altijd wilde zijn". In Cartagena vond Gabriel García Márquez ook de inspiratie voor zijn meesterwerk "Honderd jaar eenzaamheid". Nu is gevolg gegeven aan de wens van de auteur. Gabriel García Márquez heeft zijn laatste rustplaats gevonden in de voor zijn werk zo belangrijke Colombiaanse stad Cartagena. In een bewogen plechtigheid werd de urne met de asse van de in 2014 op 87-jarige leeftijd in Mexico overleden auteur gisterenavond lokale tijd op het binnenplein van het voormalige klooster La Merced bijgezet.

En daarmee is hij in de stad waar hij volgens zijn vriend Juan Gossaín "altijd wilde zijn". "De mensen weten dat ik graag in Cartagena woonde, maar nog liever zou ik hebben hebben dat ik op een dag in Cartagena wordt begraven", had 'Gabo' hem gezegd. Ook al leefde hij al lange tijd niet meer in Cartagena, toch vond hij er de inspiratie voor zijn "magisch realisme", voor zijn belangrijkste werk over de familie Buendía in de roman "Honderd jaar eenzaamheid" (1972).

In 1982 kreeg García Márquez de Nobelprijs voor de Literatuur omdat hij met zijn werk een breed publiek over de tragedies en geschiedenis van Latijns-Amerika bereikte. Ook met werken als "Kroniek van een aangekondigde dood" (1981), "Liefde in tijden van cholera" (1986) en "De generaal in zijn labyrint" (1989). Bovendien schreef hij als journalist baanbrekende reportages.

De meeste tijd van zijn leven woonde hij in Mexico, maar op verzoek van de familie krijgt hij nu in Cartagena zijn laatste rustplaats. Ook zijn weduwe Mercedes Barcha en de zonen Gonzalo en Rodrigo, naast bevriende schrijvers en politieke vertegenwoordigers waren naar de plechtigheid in het voormalige klooster gekomen. Daar is nu een afdeling voor postdoctorale opleidingen van de universiteit gevestigd.

De urne werd in het midden van het binnenplein in een marmeren sokkel geplaatst met daarbovenop een borstbeeld van de auteur van de hand van de Britse kunstenares Kate Murray, die door de zonen werd onthuld. Slechts enkele honderden meter verder staat ook een woning van de familie.

bron: Belga