Irak start offensief om Falluja te heroveren op IS

door
Belga
Leestijd 2 min.

Iraakse troepen zijn een grootschalige aanval gestart om Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit de westelijke stad Falluja, zo heeft de Iraakse eerste minister Haider al-Abadi maandag aangekondigd. Ze worden daarbij geholpen door aanvallen vanuit de lucht onder leiding van de Verenigde Staten. "Het moment om Falluja te bevrijden is gekomen", zo zei al-Abadi in een televisietoespraak. "Het moment voor een beslissende overwinning is nu dichtbij en Daesh (het Arabische acroniem voor de terreurgroep IS, red.) heeft geen andere optie dan vluchten", zo zei hij. Al-Abadi zei dat weldra de Irakese vlag gehesen zal worden in Falluja, een belangrijke stad in de westelijke provincie Anbar. "Vandaag zullen we de zwarte vlaggen verscheuren van de vreemdelingen die onze stad gekidnapt hebben", zo klonk het strijdvaardig.

IS controleert Falluja sinds het begin van 2014. De stad, gelegen op ongeveer 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, was de eerste Iraakse stad die in handen van IS viel, waarna de terreurbeweging in de maanden die volgden nog meer grondgebied innam in Irak.

Volgens het federale veiligheidscommando bombardeerden oorlogsvliegtuigen eerst "selectieve doelwitten" binnen Falluja, als voorbode voor het grondoffensief om de stad weer in te nemen.

Op zondag riep het Iraakse leger de inwoners van Falluja op om de stad te verlaten via "veilige" wegen. Inwoners die niet in staat waren om hun huis te verlaten, werd aangeraden om witte vlaggen boven hun huizen te hangen.

De start van het offensief volgt enkele dagen nadat de Iraakse troepen de stad Rutba opnieuw innamen. IS controleert nog steeds de noordelijke stad Mosoel.

bron: Belga