Hoofdcommissaris luchtvaartpolitie: "We zitten op ons tandvlees"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De noodplannen op Brussels Airport zouden veel vaker geoefend moeten worden. Maar de politie heeft simpelweg te weinig mensen om vaker te trainen. Die noodkreet slaakte hoofdcommissaris Guy Cordeel van de luchtvaartpolitie vandaag in de onderzoekscommissie naar de aanslagen. "We zitten op ons tandvlees", onderstreepte Cordeel. Hij wil de helft meer mensen. "We doen niets anders dan elke dag koortsachtig zoeken naar efficiëntiewinsten", zo reageerde de hoofdcommissaris op vragen of er nog marge zat op zijn diensten. Waarop hij een fors betoog afstak voor meer mankracht. De terreurdreiging, een kwart meer passagiers op nauwelijks vijf jaar tijd, meer uitwijzingen van mensen zonder papieren, steeds meer Europese toppen, ... "Sinds 2010 hebben we geen man bij gekregen, maar we moeten dat wel allemaal maar zien te klaren", hekelde Cordeel.

"We geraken er niet. Zonder dramatisch te willen doen: we zitten op ons tandvlees", zo drukte de politieman de parlementsleden op het hart. En dat is problematisch, niet in het minst omdat de noodplannen in zijn ogen best vaker getraind zouden worden.

"We leggen al jaren zoveel druk op onze mensen, dat we met veel te hoog absenteïsme zitten. De opdrachten worden steeds moeilijker, de grenscontrole steeds ingewikkelder. Het aantal passagiers is met een kwart gestegen sinds 2010, maar ik heb geen man bij gekregen", hekelde hij.

Zonder zich te willen "vergalopperen", lijkt tweehonderd man extra Cordeel noodzakelijk om "op een adequate manier het werk te kunnen doen én te kunnen investeren in de toekomst". Op dit moment beschikt hij over 435 manschappen, dus dat komt neer op de helft meer personeel.

Onredelijk vindt Cordeel dat zeker niet. Schiphol - met 2,5 keer zoveel passagiers - kan rekenen op 1.800 politiemensen. Madrid op meer dan tweeduizend manschappen. "En wij moeten dat gaan klaren met iets meer dan vierhonderd man. Dan begrijp ik dat onze mensen tot op den draad zitten, dat ze niet verder kunnen", besloot hij.

bron: Belga