Brandstofschaarste in Frankrijk na blokkering raffinaderijen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De problemen met de brandstoftoevoer blijven aanhouden in Frankrijk. Verschillende raffinaderijen en opslagplaatsen worden er nog steeds bezet door tegenstanders van de hervorming van de arbeidswet, ondanks de belofte van de Franse regering om ze "te bevrijden". "Vijf van de acht Franse raffinaderijen zijn in staking, stilgelegd of worden stilgelegd", zei Emmanuel Lépine, federaal secretaris voor de oliesector bij de Franse vakbond CGT (Confédération générale du travail), over de sociale onrust. Van de 189 opslagplaatsen die al meerdere dagen geblokkeerd zijn, werden er evenwel verschillende vrijgegeven door de politie. Dat zei Eric Sellini, CGT-coördinator van de Total groep, zonder het precieze aantal opslagplaatsen die geblokkeerd zijn, te kunnen geven.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin hekelde de "illegitieme" blokkades en bevestigde de bereidheid van de regering om "alle beschikbare middelen" in te zetten om ze te beëindigen. Premier Manuel Valls zei vanuit Tel Aviv, tijdens een reis naar Israël, dat de regering "een aantal sites, en in het bijzonder de brandstofopslagplaatsen, verder zal ontruimen".

In het noordwesten van het land heeft de stormloop op de tankstations door bezorgde automobilisten ertoe geleid dat de overheid sinds vrijdag rantsoeneringsmaatregelen neemt.

Volgens de staatssecretaris voor Transport, Alain Vidalies, hebben de bevoorradingsproblemen geleid tot een geheel of gedeeltelijk tekort aan bepaalde brandstofsoorten in zowat 1.500 van de 12.000 tankstations.

bron: Belga