Bourgeois roept oppositie op "te stoppen met obstructie" van Oosterweelproject

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vandaag de oppositie opgeroepen het Oosterweelproject niet meer tegen te werken. Hij benadrukte dat het project goed is voor de economie en dat stilstand een grote kost heeft. Daarmee reageert hij op Groen-politicus Wouter Van Besien, die verklaarde dat Oosterweel er vanwege heel wat verzet niet zal komen. Bourgeois deed de uitspraken bij Umicore, dat recente en nakende investeringen vierde. De minister-president riep er ook andere bedrijven op te investeren, maar zei dat ook de overheid moest investeren in grote projecten. Hij haalde daarbij de omstreden Oosterweelverbinding aan, die de Antwerpse mobiliteit moet verbeteren. Hij riep Europa op om soepeler om te gaan met de begrotingsregels voor het dure project en benadrukte tegelijkertijd de bijzondere mobiliteitsvoordelen voor de Kempen, waar Umicore gevestigd is.

Vervolgens gaf hij de oppositie een veeg uit de pan, waarmee hij voormalig Groen-voorzitter Wouter Van Besien van antwoord diende. Die had zichzelf en zijn partij gisteren nogmaals tegenstander van het huidige Oosterweelproject verklaard en had ook op middenveldprotest en juridische bezwaren gewezen.

"Dit is een aanslepend project", repliceerde Bourgeois vandaag. "Het niet-realiseren kost ons enorm veel, één miljoen euro per dag aan stilstaand verkeer. Deze investering van 3,5 miljard zou een enorme impuls geven aan onze economie. Ik roep dus iedereen op, ook de oppositie, om te stoppen met obstructie te voeren. Dit plan is goed onderzocht. We gaan ook maximaal werk maken van de leefbaarheid, met een maximale overkapping. Het is van bijzonder groot belang, ook voor de Kempische economie, dat de investering kan plaatshebben."

bron: Belga