Sociale media staan tussen student en zijn boeken

Bijna de helft van de studenten blijft tijdens de blok permanent bereikbaar via Facebook, Whatsapp en andere social media. «Leg je smartphone ergens waar je hem niet kan horen of zien», raadt Griet Speeckaert van Teleblok aan.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Het einde van het schooljaar nadert, wat betekent dat de o zo toffe blokperiode opnieuw voor de deur staat. Daarin is het vooral belangrijk om je af te sluiten van de digitale wereld, blijkt uit een enquête van CM, want zo goed als alle ondervraagde scholieren gaven aan dat ze worden afgeleid door sociale media.

Een ruime meerderheid van de leerlingen antwoordde dat ze dagelijks meer dan een uur aan hun netwerken spenderen, 27% meer dan anderhalf uur. Net iets minder dan de helft van de studenten blijft zelfs heel de tijd online.

"Schuif je smartphone opzij"

"Het is goed dat scholieren steun bij familie of vrienden zoeken. Dat kan via sociale media, maar misschien nog beter in levenden lijve", zegt Griet Speeckaert. "De smartphone gebruiken terwijl je blokt, is geen goed idee. Dat beseffen studenten ook. Dus leg die smartphone ergens waar je hem niet kunt horen of zien." Andere zaken die studenten van hun schoolwerk houden, zijn: dagdromen, pauzes die uitlopen, tv en paniek- of piekergedachten.

Helft laat EK links liggen

Opvallend is ook dat bijna de helft van de leerlingen zich heeft voorgenomen om geen enkele wedstrijd van het EK te bekijken. Wie dat wel zal doen, wil zich beperken tot de matchen van de Rode Duivels of zal enkel kijken wanneer de planning het toelaat.


Dankzij deze tips raak je niet afgeleid

  • Probeer piekergedachten los te laten.
  • Neem regelmatig korte pauzes, zeker al na 50 minuten.
  • Plan je taken zo concreet mogelijk. Zo wordt duidelijk waar je mee bezig bent.
  • Motiveer jezelf om te focussen door jezelf te belonen voor afgewerkte doelstellingen.
  • Schuif je smartphone, tablet, laptop aan de kant. Heb je je laptop nodig, bepaal dan vooraf welke programma's je gaat gebruiken.
  • Ruim je bureau op en leg klaar wat je nodig hebt.
  • Is er te veel afleiding in je eigen huis, ga dan studeren op een openbare plaats.
  • Schakel storende achtergrondgeluiden uit met bv. oordoppen.
  • Vraag mensen in huis om je met rust te laten. Een bord aan je deur kan helpen.