Hoe fit ben jij?

door
Stefan
Leestijd 1 min.

Met deze korte gezondheidstestjes kan je te weten komen hoe je scoort op vlak van uithouding, lichaamssamenstelling, kracht, lenigheid, coördinatie/behendigheid en evenwicht. noteer je scores en ontdek hoe fit je bent op metrotime.be/start.

1. Kracht: muurzittest

A. Benodigdheden

Effen muur

B. Wat meet het?

De kracht in de onderbenen / onderlichaam

C. Hoe uitvoeren?

Zoek een muur met een glad oppervlak en ga hier met je rug tegenaan staan. Zak door je knieën en zet je voeten iets breder dan schouderbreedte. Buig je knieën ongeveer 90 graden. Til één been iets van de grond op en steun op je andere been. Houd deze positie zo lang mogelijk vast. Herhaal na 5 minuten rust met andere been.

d.Wat zegt mijn score?

2. Coördinatie

A. Benodigdheden

Tennisbal, muur

B. Wat meet het?

Oog hand coördinatie

C. Hoe uitvoeren?

Ga op twee meter van een muur staan en pak de tennisbal in één hand. Gooi de bal onderhands tegen de muur aan en vang hem op in je andere hand. Gooi de bal weer tegen de muur en vang hem op met de hand waarmee je begon. Probeer dit zo vaak mogelijk te herhalen in 30 seconden.

d.Wat zegt mijn score?

3. Uithouding : de 3 min step test

A. Benodigdheden

Bankje +- 30 centimeter, hartslagmeter

B. Wat meet het?

Deze test beoordeelt je conditie en uithouding op basis van hoe snel en hoe hoog je hartslag stijgt, door beweging. Hoe lager je hartslag is na de drie minuten steptest, hoe beter je algemene uithouding.

C. Hoe uitvoeren?

Probeer een tempo van ongeveer 95 stappen per minuut aan te houden gedurende drie minuten. Stop na drie minuten en lees onmiddellijk je hartslag af van je hartslagmeter of tel je hartslag zelf (gebruik je pols, nek of borst) gedurende twintig seconden. Vermenigvuldig dat met drie en je hebt je score.

d.Wat zegt mijn score?

4. Lenigheid

A. Benodigdheden

Stok

B. Wat meet het?

De lenigheid van de hamstrings.

C. Hoe uitvoeren?

Ga plat op de grond liggen met je benen helemaal gestrekt. Til één been omhoog, wijs je tenen naar je toe en strek je knie. Til hem zo ver mogelijk op en zorg ervoor dat je andere been op de grond blijft liggen. Laat iemand anders nu de stok plaatsen naast je enkel (van het gestrekte been). De positie van de stok ten opzichte van je been dat op de grond ligt zegt iets over de uitslag van de test. Herhaal het nu met het andere been.

d.Wat zegt mijn score?

5. Lichaam: buikomtrek

A. Benodigdheden

lintmeter

B. Wat meet het?

De plaats waar de vetopslag zich voornamelijk bevindt, is belangrijk. Overtollig buikvet vormt namelijk een bijkomend gezondheidsrisico.

C. Hoe uitvoeren?

Neem een lintmeter en meet het smalste deel van je middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Meet dat terwijl je uitademt. Span je lintmeter niet te veel aan en zorg ervoor dat hij evenwijdig is met de grond.

d.Wat zegt mijn score?

Bron en meer info op www.springbokcoaching.be