Dit kan u verwachten van de nationale betoging

Morgen betogen de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB tegen het beleid van de regering. De politie verwacht zo'n 50.000 deelnemers en waarschuwt voor heel wat hinder op de baan. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Auto

De Brusselse politie waarschuwt voor erg grote verkeershinder in het centrum van Brussel en op de kleine ring. De betoging start om 11.30 uur aan het Noordstation en trekt langs de Kruidtuinlaan, de Pachecolaan, het Centraal station, de Keizerslaan, de Cellebroersstraat en de Lemmonierlaan naar het Zuidstation. Daar zullen de verschillende vakbondsleiders de menigte toespreken.

Vanaf 9.00 uur al zullen auto's in de Leopold II-tunnel in de richting van de kleine ring niet meer kunnen afrijden aan de Saincteletteplaats en de Antwerpse Poort. Wagens in de Kruidtuintunnel in de richting van Rogier zullen niet meer kunnen afrijden ter hoogte van het Rogierplein. De afritten zullen pas weer geopend worden als alle betogers verdwenen zijn (rond 14.00 uur). Later, rond 12.30 uur, zal het verkeer in de Hallepoorttunnel richting Zuid omgeleid worden, eveneens tot de betogers verdwenen zijn.

MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht hinder op het bus-, tram- en metronet. Een deel van de MIVB-medewerkers, waaronder chauffeurs, zal deelnemen aan de betoging.De MIVB stelt alles in het werk om in real time te informeren over de hinder. Vanaf 6 uur worden reizigers op de hoogte gehouden over de toestand op het net, onder meer via sociale media en het Contact Centre (070/23.2000).

De Lijn

De Lijn verwacht dat het bus- en tramverkeer in Vlaanderen sterk verstoord zal zijn doordat chauffeurs naar Brussel zullen gaan voor de nationale vakbondsbetoging. Dat meldt woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn. De Lijn zal vanaf 6.15 uur de reizigers via haar website informeren over hinder.

Het spoor

Bij het spoor zal er normaal gezien geen hinder zijn. De NMBS regelt zelfs extra treinen van en naar Brussel voor de betogers. Het Centraal station zal tijdens de betoging enkel toegankelijk zijn via de metro (Koloniënstraat) en de Horta-galerij, en niet via de hoofdingangen. Ook de stations Brussel-Kapellekerk en Brussel-Congres zullen maar gedeeltelijk toegankelijk zijn.

Foto Belga / T. Roge