Belgische bedrijven zien het rooskleurig

20150410 - BRUSSELS, BELGIUM: Pieter Timmermans, CEO of VBO-FEB (Federation of Belgian Enterprises) pictured during a press conference of the Federation of Enterprises in Belgium (FEB - VBO) on digital economy, Friday 10 April 2015 at the FEB - VBO headquarters in Brussels. BELGA PHOTO FILIP DE SMET

De bedrijven zijn in de laatste vier jaar niet zo positief geweest over de aanwervingen als nu. Dat stelt het VBO, maar de werkgeversfederatie waarschuwt wel voor risico’s, zoals de sociale onrust, een Brexit en een stilvallende hervormingsagenda.

De Belgische bedrijven zien het goed komen met de economische groei, winsten, investeringen en werkgelegenheid. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuurenquête van het VBO bij zijn leden. “Als een aantal risicofactoren zich niet realiseren, gaan we in 2017 richting 2% groei”, klinkt het hoopvol bij topman Pieter Timmermans (foto). De rationaliseringsinvesteringen, bedoeld om te besparen op personeel, zijn achter de rug en de bedrijven willen nu vooral inzetten op uitbreiding en innovatie. “Dat is een positieve evolutie, want deze investeringen zijn de jobs van morgen.”

“Aangename verrassing”

Dat de stemmen bij deze ondervraging positief klinken, is opmerkelijk, zeker na de aanslagen van 22 maart. “We hielden ons hart vast na de berichtenstroom over de aanslagen, maar de weerbaarheid van het economische herstel in ons land heeft ons aangenaam verrast”, zegt VBO-hoofdeconoom Edward Roosens.

Toch mogen we nog niet te vroeg victorie kraaien. In de eerste plaats roept Timmermans de regering-Michel op haar beleid voort te zetten. “Het zou niet goed zijn om de hervormingstrein nu stil te zetten”, stelt hij. De werkgevers willen dat de regering werk maakt van lagere vennootschapsbelastingen, een flexibelere arbeidsmarkt en investeringen in mobiliteit. Daarnaast waarschuwt de topman voor de gevolgen van een Brexit, aangezien er een tweehonderdtal Belgische bedrijven een belangrijke Britse vestiging hebben. Ten slotte stelt Timmermans dat een “sereen sociaal klimaat cruciaal is” en roept de vakbonden daarom op geen acties te voeren.