Presidentsverkiezingen Oostenrijk - Winnaar pas maandag bekend

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zondagavond is het onmogelijk om een winnaar aan te duiden in de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. De verschillen tussen de extreemrechtse kandidaat van FPÖ Norbert Hofer en de door de Groenen gesteunde Alexander Van der Bellen zijn marginaal klein. Alles hangt af van de 900.000 poststemmen, die maandag allemaal geteld zullen zijn. Dat meldt de Oostenrijkse openbare omroep ORF zondagavond. Alle stemmen behalve de poststemmen zijn geteld. Voorlopig ligt Hofer aan kop met 51,9 procent van de stemmen achter zich. Zijn rivaal, de 72-jarige Van der Bellen, krijgt 48,1 procent van de stemmen achter zijn naam. Maar nog niet alle 885.437 poststemmen zijn geteld, en dat maakt toch 14 procent van het totaal aantal stemgerechtigden (6.382.507) uit.

Volgens de prognoses zou Van der Bellen met de poststemmen zijn achterstand kunnen goedmaken op de FPÖ'er. Uitsluitsel hierover valt pas maandagnamiddag.

Na de sluiting van de stembureaus om 17 uur speelden Hofer en Van der Bellen haasje-over. Meteen na de sluiting lag Hofer op kop met 50,2 tot 52,9 procent van de stemmen. Maar een uur later bleek Van der Bellen zijn achterstand op Hofer te hebben ingehaald, en flirtte hij zelfs met een kleine voorsprong.

Maandagnamiddag zouden alle stemmen geteld moeten zijn en is de nieuwe Oostenrijkse president dus ook gekend.

bron: Belga