Zwarte dozen moeten raadsel crash oplossen

Reddingsploegen zijn op zoek naar de zwarte dozen van het neergestorte vliegtuig van Egyptair. Die kunnen cruciale informatie over de crash bevatten.

Egyptische, Griekse, Franse en Britse legereenheden zetten hun zoektocht de voorbije dagen verder. Zelfs een Egyptische duikboot is ingeschakeld om de zwarte dozen te vinden, zo liet de Egyptische president Abdul Fatah al-Sissi weten. De twee zwarte dozen bevatten opnames van gesprekken in de cockpit en vluchtgegevens. Intussen raakte bekend dat in het vliegtuig rook gedetecteerd werd kort voor het neerstortte. De rookmelders traden automatisch in werking en het is niet duidelijk waardoor de brand ontstaan is.

«Er was brand aan boord. Het ACARS-systeem heeft zeer duidelijke meldingen verzonden», zei luchtvaarexpert Tim van Beveren aan de Duitse internationale omroep Deutsche Welle. «Er werd rook gedetecteerd in het toilet en een minuut later in de elektronische systemen. Twee minuten later werkten de besturingssystemen niet meer.»

Brokstukken
Al-Sissi waarschuwde voor voorbarige conclusies over de oorzaak van de ramp. «We mogen geen overhaaste besluiten trekken», zei de president op de televisie. Het waren zijn eerste verklaringen sinds de tragedie zich voltrok. «Zodra de vaststellingen van de onderzoeken volledig zijn, zullen ze meteen bekendgemaakt worden.» Wel gaf het Egyptische leger beelden vrij van de wrakstukken die vrijdag gevonden zijn (foto). De foto’s staan op de Facebookpagina van de woordvoerder van het leger en beelden delen van wat de romp van het vliegtuig lijkt te zijn af. Ook vliegtuigstoelen en een gele reddingsvest zijn te zien.

De Airbus A320 stortte donderdag neer boven de Middellandse Zee, iets ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos en een driehonderdtal kilometer van de Egyptische havenstad Alexandrië. Aan boord zaten 66 mensen, waaronder één Belg