EK zwemmen - Pieter Timmers was uitgerust en ontspannen voor finale 4x200m vrij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de voorlaatste dag van het EK langebaanzwemmen in Londen pakte de Belgische aflossingsploeg bij de mannen zaterdag uit met een zilveren medaille op de 4x200 meter vrije slag. "Ik had goed geslapen!", lachte slotzwemmer Pieter Timmers nadat hij zijn eremetaal had ontvangen. In Londen werd hij de voorbije dagen geplaagd door slapeloosheid. "Deze keer ging alles goed. Ik was uitgerust en ontspannen voor de wedstrijd."

Dankzij een uitstekende prestatie van Dieter Dekoninck begon Timmers als eerste aan zijn 200 meter. "Het is de eerste keer dat dat me overkwam in de aflossing. In Berlijn, toen we het brons pakten, vertrok ik als zesde. Dat is helemaal anders. Ik wist dat de laatste Nederlander Sebastiaan Verschuren, Europees kampioen op de 200m vrij, was. Ondanks die eerste plaats bleef ik ontspannen en dacht ik aan mijn wedstrijd. Ik heb geen enkel risico genomen. Die tweede plaats is een erg mooi resultaat." De Belgen strandden op 46 honderdsten van het goud, dat naar de Nederlanders ging. "We moeten geen spijt hebben. De Nederlanders hebben een zeer sterk team, bij ons heeft iedereen zijn uiterste best gedaan", zei Timmers.

Louis Croenen (1:48.47), Glenn Surgeloose (1:46.12), Dieter Dekoninck (1:47.70) en Pieter Timmers (1:45.99) zetten een chrono van 7:08.28 op de tabellen. Daarmee verbeterden ze de Belgische besttijd (7:09.64), vorig jaar gezwommen op het WK in het Russische Kazan. "Ik ben supertevreden", zei Croenen. "We hebben geen blabla nodig over de chrono: deze zilveren medaille is een fantastisch resultaat. We zwommen in dezelfde volgorde als op het WK in Kazan. Het was een tactische wedstrijd. Gelukkig werd ik nu niet gehinderd door gezondheidsproblemen", verwees hij naar zijn darmklachten van de voorbije dagen.

Surgeloose werkte zaterdag zijn vierde finale af, na de 4x100m (brons), de 200m (vijfde) en de 100m vrij (zevende). "Ik ben nog niet moe", lachte hij. "Ik ging niet echt super van start. Ik wist dat ik gedisciplineerd moest blijven tijdens de wedstrijd. Dat heb ik dan ook gedaan." Met een zeer goede 1:46.12 bracht Surgeloose België als tweede zwemmer van de vijfde naar de derde plaats.

"Ze hebben fantastisch werk verricht", stelde coach Ronald Gaastra. "Natuurlijk hoop je in de finale te winnen. Maar de jongens mogen fier zijn op wat ze gepresteerd hebben." Na het brons op de 4x100m vrij veroverde België zaterdag een tweede medaille. "Volgens mij was die medaille op de 4x100m moeilijker te behalen. Vandaag hadden we ambitie", besloot Gaastra.

bron: Belga