BK rally - Loix wint Sezoensrally

Freddy Loix (ŠKODA Fabia R5) heeft zaterdag met sprekend gemak de Sezoensrally gewonnen, dat is de vijfde manche van het BK rally. Net als de vier voorgaande wedstrijden was de Limburger ook nu weer een maat te groot voor de concurrentie. Kris Princen (Peugeot 208 T16) eindigt al voor de vierde keer dit seizoen op de tweede plaats. De derde podiumplaats is net als vorig jaar voor de Ier Stephen Wright (Ford Fiesta R5), bijgestaan door zijn Belgische corijder Eddy Smeets. Loix begon uitstekend aan de wedstrijd, won alle vijf de klassementsritten van de eerste ronde en had dan al een comfortabele voorsprong van 22.7 seconden op eerste achtervolger Princen. In de tweede ronde slaagden Vincent Verschueren (ŠKODA Fabia R5) en Kris Princen erin om elk een rit te winnen. Beide rijders bikkelden voor de tweede plaats tot Princen tijdens KP 10 een spin maakte en daarbij 15 seconden verloor. Verschueren leek op weg naar zijn beste seizoensresultaat, tot ook hij in de fout ging. Na een schuiver tijdens KP 12 verloor hij 1:10, waardoor hij van de tweede naar de vierde plaats zakte.

Loix bleef foutloos en maakte er in ideale weersomstandigheden een gezondheidswandeling van die hij winnend afsloot. Voor de Limburger is het zijn vijfde zege dit seizoen. "Dit was de makkelijkste zege dit seizoen", zei Loix achteraf. "We domineerden vanaf de eerste rit en bleven net als de voorbije wedstrijden foutloos. Onze snelle start is beloond. We gaan heel even genieten van deze zege en dan keihard werken om eind juni de Rally van Ieper voor een 11e keer proberen te winnen."

Loix is goed op weg om zijn prestatie van 2013 te evenaren. Toen won hij zes wedstrijden op rij en pakte hij zijn eerste titel. In de BK-stand vergroot Loix zijn voorsprong op de concurrentie. Als Loix ook de volgende rally, die van Ieper, zou winnen, moet er al veel gebeuren om hem van een vierde opeenvolgende titel te houden.

De Rally van Ieper wordt eind juni georganiseerd. Loix won die wedstrijd al 10 keer.