Uitzonderingstoestand in Venezuela is grondwettelijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

De uitzonderingstoestand die door de Venezolaanse president Nicolas Maduro werd uitgeroepen en door het parlement werd verworpen, is "grondwettelijk". Dat heeft het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land beslist. De rechters van het Hooggerechtshof, dat de reputatie heeft nauw verbonden te zijn met de regering, hebben unaniem besloten dat het decreet dat de macht van de president uitbreidt inzake de veiligheid en de voedsel- en energievoorzieningen conform is aan de Grondwet. Die beslissing werd genomen vanwege de "uitzonderlijke omstandigheden op sociaal, economisch, politiek en ecologisch vlak, die de nationale economie ernstig schaden", klinkt het in een persbericht.

De uitzonderingstoestand is gelegitimeerd vanwege de noodzaak om "het Venezolaanse volk en de instellingen te beschermen, die het voorwerp zijn van interne en externe bedreigingen, van acties om de economie en de sociale orde van het land te destabiliseren".

Het parlement, waar de oppositie in de meerderheid is, heeft dinsdag de uitzonderingstoestand verworpen, omdat die "de kloof tussen de constitutionele en democratische orde, waar Venezuela onder lijdt, nog dieper maakt". De oppositie beschuldigde Maduro er bovendien van een dictatuur voor te bereiden.

De stemming van de parlementariërs via handopsteking werd door het Hooggerechtshof donderdag als "ongrondwettelijk en ongeldig" beschouwd.

Bron: Belga