Nog geen dwangsommen uitbetaald aan gevangenen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Justitie heeft nog geen dwangsommen moeten uitbetalen aan gedetineerden die naar de rechtbank waren gestapt om de leefomstandigheden tijdens de cipiersstaking aan te klagen. Dat is vrijdag meegedeeld door het Gevangeniswezen. Volgens het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen is het nog te vroeg om eventuele dwangsommen uit te kunnen keren. Er moet eerst nog worden nagegaan of de uitspraak van de rechtbank al dan niet werd nageleefd.

Sinds de start van de staking van de gevangenisbewakers, op maandagavond 25 april, werd het regime in heel wat gevangenissen noodgedwongen aangepast. Zo werden de mogelijkheden om de cel te verlaten, te douchen of bezoek te ontvangen ingeperkt. Verschillende gevangenen zijn daarop naar de kortgedingrechter gestapt om de leefomstandigheden aan te klagen.

De staat is daardoor al meermaals veroordeeld tot het uitbetalen van dwangsommen aan gedetineerden. Al op dinsdag 3 mei werd een bedrag van 10.000 euro per inbreuk toegekend aan veertig gevangenen van de gevangenis van Itter en Nijvel. Later werden ook dwangsommen toegekend aan gedetineerden in Lantin, Hoei, Paifve, Vorst, Marche-en-Famenne en Jamioulx.

bron: Belga