NAVO wil vergadering met Rusland voor top van Warschau

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tijdens een tweedaagse bijeenkomst in Brussel zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de Navo overeengekomen een nieuwe vergadering met Rusland te organiseren alvorens de tweejaarlijkse Navo-top in Warschau in juli plaatsvindt. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg vanmorgen aangekondigd. De top van 8 en 9 juli moet zich onder meer buigen over de praktische modaliteiten van de versterking van de verdedigingstroepen van de Navo in de Baltische staten en Polen, met als doel "de grootste (militaire) aanpassing ooit sinds het einde van de Koude Oorlog" te voltooien. Tevens kwamen de ministers overeen dat het noodzakelijk is de gesprekskanalen open te houden.

De 28 buitenlandministers zijn het eens over het belang "op de dubbele benadering" van ontrading en dialoog "voort te zetten". "De Navo-Rusland Raad blijft een essentieel platform om de transparantie en voorspelbaarheid te garanderen en ook de risico's te verminderen", stelde Stoltenberg.

De aanwezige ministers riepen op tot een duurzame dialoog met Moskou en zijn het eens over het bijeenroepen van een nieuwe Navo-Rusland Raad vooraleer de top van Warschau plaatsvindt. De verdragsorganisatie zal nu de praktische modaliteiten tegen het licht houden, besloot de secretaris-generaal.

bron: Belga