Jambon en De Croo zetten zwaar in op artificial intelligence bij de politie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Krachtige zoeksystemen en wiskundige algoritmes moeten de politie binnenkort helpen om beter risico's in te schatten, criminele netwerken op het spoor te komen en proactief politiemiddelen in te zetten. Vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open Vld) hebben een plan van 110 miljoen euro klaar dat volop inzet op artificiële intelligentie. Vrijdag stappen ze ermee naar de regering, zo vernam Belga. Het gebruik van internet en sociale media is de jongste jaren exponentieel gegroeid. Dat confronteerde de politie niet alleen met nieuwe vormen van criminaliteit, maar ook met een steeds grotere digitale hooiberg aan informatie. Bovendien zit de politie ook zelf op een enorme verzameling gegevens.

Probleem is dat veel politiedata nog steeds versnipperd zitten en pas na de nodige handelingen en validaties in de centrale systemen terechtkomen. Eerste stap van het meerjarenproject iPolice - 'intelligent policing' - is dan ook zorgen voor nieuwe applicaties die de gegevens linken en cloudwerking mogelijk maken.

Dat biedt volgens De Croo en Jambon meteen een hele reeks voordelen. Voor het opstellen van processen-verbaal zullen agenten bijvoorbeeld niet langer naar het bureau moeten. Dat kan gewoon op het terrein. Tegelijk worden de gegevens meteen beschikbaar in de centrale systemen, waardoor zelfs voorlopige info veel sneller gedeeld kan worden met andere korpsen en diensten.

Bovendien zal iPolice ook krachtige automatische zoeksystemen kunnen loslaten op de hele berg aan informatie. Combineer dat met de nodige alarmeringsfuncties en je krijgt een interactief systeem dat helpt risico's in te schatten, criminele netwerken te detecteren en dat nieuwe info signaleert over oude zoekopdrachten naar bijvoorbeeld verdachte personen of voertuigen.

De Croo en Jambon maken zich sterk dat de politie daardoor proactiever zal kunnen bepalen waar en hoe de middelen en inspanningen best kunnen worden ingezet. Politiewerk zal echter altijd mensenwerk blijven, beseffen ze. Geautomatiseerde systemen zijn nodig om de informatie-explosie aan te kunnen, maar dat is geen garantie dat alle problemen steeds tijdig zullen kunnen worden gedetecteerd.

bron: Belga