Instituut Natuurwetenschappen lanceert zoekmachine met tips voor meer biodiversiteit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft vrijdag een nieuwe zoekmachine gelanceerd met tips voor meer biodiversiteit. De 'biotipmachine' werd voorgesteld op een conferentie voor de 20e verjaardag van de Belgische bekrachtiging van het Biodiversiteitsverdrag. Op de zoekmachine, die terug te vinden is op www.1001voorbiodiversiteit.be/nl/tips, kan je verschillende criteria ingeven, legt woordvoerster van het KBIN Yannick Siebens vrijdag uit. Zoek je bijvoorbeeld op 'kinderen', 'afval & recyclage' en 'groenten & fruit', dan krijg je een tip over hoe sap te maken van appelen uit een boomgaard, hoe te koken zonder groenteafval en over composteren van keukenafval in de tuin.

Nog tips die via de zoekmachine terug te vinden zijn: 'ik leg een minimoestuin aan op het balkon', 'Ik maak hazelnotenchocopasta', 'Ik recycleer mijn kerstboom' en Ik verf mijn stoffen met planten'.

Op termijn moet de zoekmachine 1001 tips tellen. "Aan die duizend tips zitten we echter nog niet", zegt Siebens. De biotipmachine maakt deel uit van de campagne '1001 voor biodiversiteit', die het KBIN aan het begin van vorig schooljaar lanceerde. Een van de campagneacties was mensen aansporen creatieve en originele actietips om de biodiversiteit te stimuleren, door te sturen naar het KBIN. De beste daarvan komen op termijn op de zoekmachine.

In 2016 is het 20 jaar geleden dat ons land het Biodiversiteitsverdrag ondertekende. Dat internationaal verdrag trad in werking in 29 december 1993. De doelstelling was om meer aandacht te besteden aan biodiversiteit, of de verscheidenheid aan levensvormen. Ons land ratificeerde het verdrag in 2016. Twintig jaar later blikten de verschillende actoren vrijdag op een conferentie terug op de verwezenlijkingen.

De regionale en federale ministers herbevestigden vrijdag het belang van de strijd tegen het verlies van de biodiversiteit. "Tijdens de voorbije twintig jaar is belangrijke vooruitgang geboekt", luidde het. Toch blijft er nog werk aan de winkel de volgende twintig jaar. "Verdere concrete initiatieven zijn onder andere het uitrollen van een natuurplan voor Brussel, het Waals natuurnetwerk en geïntegreerde beheersplannen voor zowel beschermde als niet-beschermde gebieden in Vlaanderen. Er wordt gewerkt aan een federaal plan voor de bestrijding van de illegale handel in wilde soorten."

bron: Belga