Groen-campagne vraagt meer aandacht voor juiste zorg

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Jouw zorg, onze zorg". Zo luidt de campagne die Groen vrijdag lanceert en waarmee de oppositiepartij meer aandacht vraagt voor zorg. Ze roept daarbij mensen op hun zorgverhalen te delen om zo de pijnpunten in het beleid bloot te leggen. Voor de lancering van de campagne focust Groen op de geestelijke gezondheid. Die wordt volgens de partij vandaag immers te vaak uit het oog verloren. "Slechts 6 procent van het budget voor gezondheidszorg gaat naar geestelijke gezondheidszorg terwijl het aantal burn-outs en depressies piekt. Met een gebroken been wacht je ook geen zes maanden voor je hulp krijgt van een dokter. Dat zou met geestelijke gezondheid ook niet het geval mogen zijn", licht Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt toe.

Toch is de nood volgens Van den Brandt hoog. Een op de vier kampt tijdens zijn of haar leven met depressie, burn-out of andere psychologische problemen. Bij 27 procent van het langdurig ziekteverzuim geeft men als oorzaak geestelijke gezondheid aan, aldus Van den Brandt. "Slechts 10 procent zoekt effectief hulp. Psychologische gezondheid is nog steeds een taboe en het beleid is niet afgestemd op preventie."

Terwijl die preventie net veel problemen kan aanpakken, gaat vandaag 80 procent van het budget geestelijke gezondheidszorg naar opnames, gaat het groene parlementslid voort. De partij stelt daarom voor een bezoek aan de psycholoog terug te betalen. "Als je ziek bent, ga je naar de dokter en krijg je de dokterskosten voor een groot deel terugbetaald. Maar als je je mentaal niet goed voelt, moet je de kosten voor een psycholoog zelf dragen. Het is ook niet logische dat antidepressiva wel worden terugbetaald, maar een gesprek niet", luidt het.

Een ander voorstel is het organiseren van cursussen 'Eerste Hulp bij Geestelijke Gezondheid', naast de gekende EHBO-cursussen. "Iedereen weet wat je moet doe bij een brandwonde, maar wat als iemand symptomen vertoont van depressie? Dat moet ook standaardkennis worden." Op de werkvloer moeten arbeidsgeneesheren meer aandacht schenken aan geestelijke gezondheidszorg en moeten burn-outs erkend kunnen worden als arbeidsongeval.

Morgen organiseert Groen een G1000 rond geestelijke gezondheidszorg.

bron: Belga