Doorbreekt vergadering 8 de impasse?

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zesentwintig dagen staken de cipiers in de Brusselse en Waalse gevangenissen. Zeven vergaderingen lang hebben de overheidsvakbonden, de regionale gevangenisdirecteurs en het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) onderhandeld om een oplossing te zoeken voor deze impasse. Donderdagavond gingen de betrokken partijen na meer dan vijf uur overleg zonder akoord uit elkaar. Brengt de achtste vergadering, die vrijdagnamiddag om 16 uur van start ging, de doorbraak? De Franstalige gevangenisbewakers staken al bijna vier weken omdat ze de rationaliseringsplannen van de minister - Geens wil een andere manier van werken introduceren om de personeelsterugval en de 10 procent besparingen in het gevangeniswezen te compenseren - niet pikken. De Franstalige bonden willen dan ook dat Geens terugkeert naar het personeelsplan 2014 (7.241 cipiers, nvdr.).

In de voorbije weken beloofde Geens onder meer al 480 extra aanwervingen, een bevriezing van de besparing op de personeelskosten voor dit jaar en investeringen in de infrastructuur. Donderdagavond liet de minister verstaan dat hij echter geen toegevingen meer kan doen. "We moeten elkaar halverwege vinden. Ik ben daar nu al."

De Vlaamse afdelingen van ACOD en ACV kunnen zich wel vinden in de voorstellen van Geens, omdat er in de Vlaamse gevangenissen al langer op een andere manier gewerkt wordt door het personeelstekort. Hoe lang zij de "non" van de Franstalige vakbonden blijven pikken, blijft een vraagteken.

bron: Belga