Te veel aardappelen eten verhoogt de bloeddruk

Wie vier keer per week of meer aardappelen op het menu heeft staan, maakt meer kans op een hoge bloeddruk. Wie elke dag ‘patatten’ op zijn bord wilt, denkt voortaan beter twee keer na.

De Harvard Medical School deed onderzoek bij 187.000 proefpersonen, die werden onderverdeeld in verschillende groepen waarbij de consumptie van aardappelen varieerde. De groep die minimum vier keer aardappelen per week at, vertoonde 11% meer kans op een hogere hypertensie of bloeddruk.

De knolgroente heeft een hoge glycemische index, wat in verband staat met het koolhydratengehalte en dit zou de hoge bloeddruk verklaren. Ook de hoge concentratie aan zetmeel is medeverantwoordelijk. De resultaten werden gepubliceerd in het medische vakblad The British Medical Journal. De onderzoekers raden aan om aardappelen zo veel mogelijk te vervangen door groenten die zetmeelvrij zijn.

Helena Gibson-Moore van The British Nutrition Foundation reageerde in de Britse krant The Guardian kritisch op de bevindingen. “Het voedingsadvies omtrent aardappelen moet niet aangepast worden. Aardappelen bevatten immers ook nuttige voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C.”

Foto Pixabay