Venezolaanse president is "bekrompen dictator" aan het worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft woensdag ongemeen hard uitgehaald naar de Venezolaanse president Nicolas Maduro, en ontkende diens beschuldiging dat hij een spion zou zijn. "Je leugen zal nooit waarheid worden, ook al herhaal je haar duizend keer. Toch moet ze rechtgezet worden, al betekent dat dat het absurde ontkend moet worden", zo zei secreatris-generaal Luis Almagro.

Almagro zei dat hij zich niet zal laten intimideren door de pesterijen van Maduro, die gewoon de zoveelste "bekrompen dictator" zou zijn als hij het referendum over zijn afzetting de kop indrukt. De Venezolaanse president beschuldigde Almagro ervan een CIA-agent te zijn en zei dinsdag dat de Verenigde Staten van plan zijn om het land binnen te vallen.

Almagro, een Uruguees die sinds mei 2015 aan het hoofd staat van de regionale organisatie met hoofdzetel in Washington, zei ook dat Maduro de principes van de vrijheid, democratie en mensenrechten verraadt. "Je verraadt je mensen en je zogenaamde ideologie met je onsamenhangende tirades. Je verraadt de ethiek in de politiek met je leugens, en je verraadt het heiligste principe van de politiek, namelijk jezelf onderwerpen aan het oordeel van je volk", zo schreef Almagro.

Het Venezolaanse parlement verwierp dinsdag een decreet dat de socialistische president en het leger speciale machten moest geven. De oppositionele meerderheid in het parlement beschuldigde Maduro ervan een dictatuur voor te bereiden.

De oppositie wil een referendum over het aftreden van Maduro doorduwen, maar vorige week werd een petitie daarover ondertekend door 1,8 miljoen Venezolanen verworpen door de verkiezingsautoriteiten. "Je bent het aan het openbaar fatsoen verplicht om in 2016 een referendum te organiseren, want als de politiek gepolariseerd is moet het volk beslissen, zo staat in de grondwet", aldus Almagro.

bron: Belga