Tweeëndertig soldaten van eenheidsregering gedood in Libië

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Libië zijn 32 leden van het leger van de door de VN erkende eenheidsregering gedood bij een aanslag met een bomauto en bij gevechten met leden van terreurgroep Islamitische Staat. Dat heeft het leger bekendgemaakt, nadat eerder sprake was 18 slachtoffers. "De dodentol van vandaag is opgelopen tot 32 doden en vijftig gewonden", aldus het leger op de sociale media.

De gevechten vonden plaats in de buurt van Abu Grein dat dinsdag werd veroverd door de troepen van de eenheidsregering. Die stad ligt 130 kilometer ten westen van Sirte, een bolwerk van IS. De bomauto zou zijn ontploft in het dorp Bouairat El-Hassoun, een zestigtal kilometer ten westen van Sirte, dat sinds woensdag in handen is van het leger van de eenheidsregering. Dat leger liet woensdag ook weten de steden al-Washka en Wadi Zamzam te hebben heroverd op IS.

De soldaten van het leger van de eenheidsregering en die van de rivaliserende regering die in het oosten van het land gevestigd zijn, proberen allebei als eerste een offensief te lanceren om IS te verjagen uit Sirte. De concurrentie tussen de twee legers wordt als nefast beschouwd door de internationale gemeenschap, die vreest dat de inspanningen in de strijd tegen de jihadisten in Libië op deze manier teniet worden gedaan.

Dinsdag heeft de internationale gemeenschap in Wenen nog haar steun uitgesproken voor een versoepeling van het wapenembargo in Libië, om zo de eenheidsregering te helpen in haar strijd tegen het jihadisme. Die internationale steun is volgens die regering "fundamenteel om een sterk leger op te richten, dat de strijd kan aangaan tegen IS en andere extremistische groepen".

De eenheidsregering, die erkend wordt door de internationale gemeenschap, is sinds anderhalve maand gevestigd in Tripoli en wil haar autoriteit uitbreiden over het hele land, dat lijdt onder de politieke verdeeldheid en de jihadistische dreiging.

Woensdag heeft Human Rights Watch IS er nog van beschuldigd minstens 49 personen te hebben geëxecuteerd in Sirte. Volgens de ngo is leven in de stad bovendien zeer moeilijk geworden, omdat IS "voeding, geneesmiddelen, brandstof en geld afleidt naar strijders en andere functionarissen". Meer dan twee derde van de 80.000 inwoners van Sirte zijn de stad al ontvlucht sinds die eind 2014 in handen van IS kwam.

Bron: Belga