Primeur: Rode Kruis, UZ Leuven en UZ Gent starten uniek interziekenhuistransportsysteem

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rode Kruis-Vlaanderen, UZ Leuven en UZ Gent zetten alle drie samen Inter Ziekenhuis Transport op. Dat is één transportsysteem voor bloedproducten, stalen en medisch materiaal dat vanaf begin 2017 actief wordt en dat op termijn aan alle Vlaamse ziekenhuizen kan leveren. Dat hebben ze donderdag in een pesbericht bekendgemaakt. De transporttoer zorgt ervoor dat stalen en bloedproducten dagelijks van en naar alle deelnemende ziekenhuizen en zorginstellingen vervoerd worden. Het combineren van transporten drukt de kosten, bespaart tijd en verbetert de kwaliteit.

"In tijden van budgettaire krapte is meer onderlinge samenwerking logisch", zegt gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove van Rode Kruis-Vlaanderen. "De transportefficiëntie vergroot, de kosten gaan omlaag, de kwaliteit gaat erop vooruit en de samenwerking binnen de zorgsector wint erbij".

"Vermijden van onnodige kosten maakt dat maatschappijmiddelen nuttiger kunnen gebruikt worden voor de medische zorg op zich", voegt Marc Decramer, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven, eraan toe. "Want het is inderdaad de patiënt die hier de vruchten van zal plukken", besluit Eric Mortier, afgevaardigd bestuurder van UZ Gent.

De die partners van Inter Ziekenhuis Transport richten een cvba op waar alle drie een gelijk aandeel in hebben. Ook de andere Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vernieuwde manier van interziekenhuistransport en lid te worden van de nieuwe cvba. Samen zoeken ze via een aanbesteding naar de meest geschikte transportpartner. "De ambitie is om alle zorginstellingen te overtuigen om op deze manier samen te werken", aldus Decramer.

bron: Belga