Mexicaanse Patricia Espinosa nieuwe secretaris-generaal VN-klimaatconventie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Mexicaanse Patricia Espinosa is de nieuwe voorzitter van de VN-Klimaatconventie (UNFCCC). VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft haar tot opvolgster van de Costa Ricaanse Christiana Figueres benoemd. Dat deelde het secretariaat in Bonn mee. Figueres had een essentieel aandeel in de voorbereiding van het klimaatakkoord van Parijs. Haar ambtstermijn loopt in juli af. De 57-jarige Espinosa, die in haar jeugd les volgde aan Duitse scholen in Mexico-Stad, spreekt vloeiend Duits. Ze koos al vroeg voor een loopbaan als diplomaat. Ze was van 2001 tot 2002 voor het eerst ambassadeur in Berlijn, daarna in Wenen. In 2006 haalde de Mexicaanse president Felipe Calderón haar als minister van Buitenlandse Zaken naar zijn kabinet.

Espinosa oogstte in 2010 veel lof als gastvrouw bij de klimaattop van Cancún. Toen Bolivia als enige van de meer dan 190 landen zich koppig verzette tegen het door haar voorgelegde compromis en de conferentie dreigde te mislukken, verklaarde ze het akkoord ook zonder de toestemming van de Bolivianen als goedgekeurd.

De eerste opdracht in haar nieuwe functie wordt de voorbereiding op de volgende klimaatconferentie in november in Marrakesh. Het secretariaat van de UNFCCC bevindt zich in Bonn.

Bron: Belga