Levensverwachting wereldwijd met vijf jaar gestegen sinds 2000

door
Belga
Leestijd 1 min.

De levensverwachting is tussen 2000 en 2015 wereldwijd met vijf jaar gestegen. Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag. Die stijging is vooral te danken aan de vooruitgang die in Afrika geboekt werd in de strijd tegen aids en malaria.

De stijging van de levensduur in de laatste 15 jaar is de belangrijkste stijging sinds de jaren 1960 volgens de WHO. Toen profiteerde de wereld, en vooral Europa en Japan, van de socio-economische vooruitgang als gevolg van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Een kind dat geboren werd in 2015 heeft een gemiddelde levensverwachting van 71,4 jaar. Bij vrouwen is de levensverwachting met 73,8 jaar hoger dan die van mannen (69,1) jaar. Margaret Chan, de directeur-generaal van de WHO, zei dat er een aanzienlijke vooruitgang werd geboekt in de strijd tegen "ziekten die te voorkomen en behandelen zijn", in het bijzonder dankzij de uitgebreide toegang tot aidsremmers om HIV-infecties te voorkomen.

In de jaren 1990 daalde de levensverwachting wereldwijd als gevolg van de verwoestende aidsepidemie in Afrika. Ondanks de vooruitgang in de armste landen, wijst de WHO erop dat er nog steeds aanzienlijke verschillen in levensverwachting bestaan tussen industrielanden en ontwikkelingslanden.

De statistieken in het jaarlijkse rapport van de WHO tonen aan dat een meisje dat vandaag geboren wordt in Japan met 86,8 jaar de langste levensverwachting heeft. Voor mannen biedt Zwitserland de beste omgeving met een gemiddelde levensduur van 81,3 jaar.

Bron: Belga