"Kuis het boeltje bij FIFA op"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens Stefan Kesenne, emeritus-professor aan de KU Leuven en de UAntwerpen, is het dringend tijd dat Wereldvoetbalbond FIFA orde op zaken stelt. Dat zei hij in de marge van een symposium naar aanleiding van zijn eigen emeritaat. Zijn opvolging in de wetenschappen ziet hij verzekerd, al plant hij voorlopig nog wel les te blijven geven. Kesenne heeft zijn wetenschapscarrière gewijd aan de sporteconomie. Een van zijn persoonlijke verwezenlijkingen vindt hij de rol van zijn onderzoek en adviezen die mee tot het Bosman-arrest hebben geleid, waardoor transfersommen werden verboden voor spelers op het einde van hun contract bij clubs.

Een doorn in het oog blijft volgens Kesenne de huidige transfermarkt voor spelers met nog lopende contracten. "Die transfermarkt zorgt gewoon voor een gesloten systeem van de topclubs. Een kleinere club zou misschien wel het loon van een voetbalster als Ronaldo kunnen betalen, maar de transfersommen, die elkaar uitvlakken, maken dat onbetaalbaar", stelt hij. "De sportwereld - en dan vooral de topclubs - denken dat ze anders zijn dan de reguliere economie. Tegen dat idee heb ik me altijd verzet." Kesenne werkte ook mee aan een klacht tegen deze transferpraktijk.

De emeritus-hoogleraar stelt zich ook vragen bij de aanpak van de crisis bij de FIFA. "Het boeltje daar moet opgeruimd worden. Het kan beter, als er drastisch wordt ingegrepen. De mensen in het Uitvoerend Comité zouden collectief ontslagen moeten worden. Als ze beweren niets van de corruptie te weten, zijn ze ofwel oerdom, ofwel zijn ze even corrupt als Blatter zelf. Hoe kan je nu van voetbalclubs verwachten dat ze orde op zaken moeten stellen, als FIFA zelf zo corrupt als de pest is."

Kesenne heeft nu wel de leeftijd voor zijn emeritaat bereikt, maar hij denkt niet aan stoppen. "Voorlopig ga ik gewoon blijven lesgeven. Hopelijk nog tot mijn zeventigste", stelt hij. Opvolging in zijn onderzoeksdomein ziet hij in Thomas Peeters, een doctoraatsstudent die hij heeft begeleid en nu in Rotterdam aan de slag is.

bron: Belga