EK zwemmen - Belgisch vrouwenkwartet 4x200m vrij zet grote stap richting Spelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met de zevende plaats in de finale van de 4x200 meter vrije slag op het EK langebaanzwemmen in Londen heeft het Belgische vrouwenkwartet donderdag een grote stap gezet in de richting van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het team is momenteel 16e op de olympische ranking, de laatste plek die recht geeft op een ticket voor Rio. In theorie kan enkel Slovenië op de eigen nationale kampioenschappen België nog voorbijsteken voor 31 mei, wanneer de ranking wordt afgesloten. Dat verklaarden coaches Ronald Claes en Ronald Gaastra donderdagavond. Bij de aflossingsnummers zijn de 12 beste landen van het WK in Kazan al zeker van een ticket voor Rio. Er zijn nog vier plaatsen beschikbaar. Die worden toegekend aan de vier beste chrono's van de nog niet gekwalificeerde teams. 31 mei is de deadline. Met de chrono van 8:02.67 stak België donderdag Slovenië voorbij. De Slovenen lieten in de reeksen 8:02.96 optekenen.

Juliette Casini, Lotte Goris, Kimberly Buys en Valentine Dumon scherpten in de finale het Belgische record opnieuw aan. "Het leek wel een droom", zei de 16-jarige Goris na afloop. De zwemster van BRABO was opnieuw de snelste (1:59.26) van het kwartet. "Ik had wel wat moeite om twee wedstrijden op één dag te zwemmen. Dit is in ieder geval supertof voor het team."

In de finale zorgde Kimberly Buys (27) voor de nodige ervaring bij het piepjonge team. "Ik wilde de ploeg niet in de steek laten, ook al had ik de halve finales van de 100m vlinder net voordien gezwommen. Mijn chrono (2:01.91) was echter niet goed. Ik heb het al moeilijk om een 100m vrij te zwemmen, laat staan een 200m. Maar ik wou dit doen voor het team."

bron: Belga