Diamant "Oppenheimer Blue" geveild voor recordbedrag van 57,54 miljoen dollar

door
Belga
Leestijd 1 min.

De diamant "Oppenheimer Blue" is woensdagavond voor een recordbedrag van 57,54 miljoen dollar (51,3 miljoen euro) onder de hamer gegaan bij Christie's in Genève. Dat maakt van de steen de duurste diamant ter wereld, aldus een woordvoerder van het veilinghuis. De diamant van 14,62 karaat, die werd voorgesteld op een ring, ging onder de hamer voor 50,6 miljoen dollar na een strijd van meer dan 20 minuten tussen twee anonieme amateurbieders. Inclusief taksen, kost de diamant 57,54 miljoen dollar.

Daarmee verbreekt de geslepen diamant alle records, aldus een woordvoerder van Christie's. Het vorige record voor een diamant en een juweel stond op naam van de "Blue Moon of Josephine", een blauwe diamant van 12,03 karaat, die in 1995 in Genève door een magnaat uit Hong Kong werd gekocht voor 48,4 miljard dollar.

Christie's had verwacht dat de diamant voor een bedrag van 38 à 45 miljoen dollar onder de hamer zou gaan.

De levendig blauwe Oppenheimer-diamant behoorde tot de collectie van de bekende Londense diamantair Sir Philip Oppenheimer (1911-1995), die via het bedrijf Beers de wereldmarkt van de diamant controleerde. De steen werd ontdekt in de Premier mijn in Zuid-Afrika, waar in 1905 ook de Cullinan ontdekt werd, de grootste diamant ter wereld.

Bron: Belga