Australische wetenschappers dringen aan op maatregelen om Great Barrier Reef te redden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Als de Australische overheid geen 6,5 miljard euro investeert in de verbetering van de waterkwaliteit, zal het Groot Barrièrerif over vijf jaar misschien onherstelbaar beschadigd zijn. Dat schrijven verschillende wetenschappers van de Australische James Cook universiteit in een rapport dat werd gepubliceerd. Het grootste koraalrif ter wereld wordt bedreigd door de stijgende temperatuur van het zeewater, waardoor ondertussen 93 procent van het koraal door verbleking werd aangetast. Tegelijkertijd verwijzen de wetenschappers ook naar de stikstofrijke afvalstoffen uit de suikerrietindustrie en de veeteelt, die in zee terechtkomen.

"Het huidige afwateringssysteem voor de landbouw is onvoldoende, net als de aanpak van de klimaatverandering", zo schrijven onderzoekers Jon Brodie en Richard Pearson in het bewuste rapport.

De wetenschappers pleiten voor dringende maatregelen: zo moet de Australische overheid naar schatting 6,5 miljard euro vrijmaken in het volgende decennium om de waterkwaliteit te verbeteren, "anders zou het Barrièrerif binnen de vijf jaar onherstelbaar beschadigd kunnen zijn", klinkt het in een persbericht.

Vorig jaar al werd het Groot Barrièrerif ei zo na op de lijst van bedreigd werelderfgoed van de UNESCO geplaatst. Australië kon dat toen vermijden door een aantal initiatieven te nemen om de havenontwikkeling te beperken en afvaldumping tegen te gaan.

Bron: Belga