Waarom vrouwen sneller met elkaar naar bed gaan dan mannen

Polygamie ligt mogelijk aan de basis van het feit dat vrouwen vaker geïnteresseerd zijn in intimiteit met iemand van hetzelfde geslacht dan mannen. Dat schrijft evolutionair psycholoog Satoshi Kanazawa in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Reviews.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Er wordt niet meer snel opgekeken wanneer een heteroseksuele vrouw vertelt over een spannend avontuurtje met een andere dame. Een heteroseksuele man die experimenteert met een geslachtsgenoot kunnen we ons echter moeilijker voorstellen. In een enquête van het Amerikaanse Centers for Disease Control zegt 19% van de heteroseksuele vrouwen soms interesse te hebben voor hetzelfde geslacht, tegenover 8% van de mannen. Daarnaast zou 5,5% van de vrouwen zich biseksueel noemen, ten opzichte van 2% van de mannen.

Polygamie en voortplanting

Volgens psycholoog Satoshi Kanazawa, auteur van de studie gepubliceerd in Biological Reviews, is er een evolutionaire verklaring voor die ‘seksuele flexibiliteit' bij vrouwen. Hij veronderstelt dat polygamie vroeger ertoe geleid heeft dat dames zich makkelijker openstellen voor seksuele betrekkingen met hetzelfde geslacht.

Volgens hem gingen vrouwen zich eenzaam voelen wanneer ze hun man moesten delen. In afwachting van hun beurt om nog eens met hun echtgenoot het bed te mogen delen, zochten ze troost en seksueel plezier bij elkaar.

Dat zou ook de sfeer binnen de polygame gemeenschap verbeteren en spanningen vermijden. In zo'n harmonieuze polygamie hadden de vrouwen minder stress, waardoor er ook meer en gezondere kindjes geboren werden. Dat gaf meteen een tweede reden om affectie te zoeken bij iemand van hetzelfde geslacht.

Foto Pexels