Experts willen smartphone bannen van speelplaats

Professoren en kinesisten willen smartphones en tablets bannen van speelplaatsen. Door steeds voorovergebogen naar een scherm te staren zijn er vandaag meer kinderen met nek- en schouderproblemen.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Door het gebruik van smartphones is er veel minder beweging op de speelplaats en hebben jongeren vaker verkrampte spieren. Ook verhoogt het risico om een chronische nek- of rugpatiënt te worden.

“Kinderen die op de speelplaats voorovergebogen staan over hun smartphone, vreselijk”, zegt Annick Timmermans, professor kinesitherapie aan de UHasselt. “We kweken een generatie met ‘tabletnekken': een voortdurende pijn aan de nek en schouders door te hangen over de smartphone en tablet. Ik roep de scholen op om de smartphone te bannen van de speelplaats.”

De professor wordt hierin gesteund door kinesisten en chiropractors. “Jongeren staan te vaak voorovergebogen naar een tabletscherm of smartphone te staren. Dat doet het aantal kinderen met nek- en schouderklachten enorm toenemen. Ze kijken in de loop van de dag al veel te lang naar die schermen. Tijdens de speeltijd of tussen de lessen moeten ze bewegen. Niet nóg eens staan tokkelen op hun smartphone”, klinkt het onder experten.

We kenden het fenomeen van de muisarm al, maar de tabletnek laat nu dus ook van zich horen. Het blijkt zelfs dat 40% van de 8- tot 18-jarigen met nek- en rugklachten kampt.

Foto Pixabay